Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), Reprezentanţa în Republica Moldova a Asociaţiei „VEREIN DONAU SOJA” din Austria și Centrul Educaţional PRO DIDACTICA în parteneriat cu A. O. Pro Cooperare Regională și A. O. Centrul de Consultanță ”SMART HUB” au organizat în luna iulie 2019, trei activități de informare pentru producătorii agricoli și a furnizorilor de semințe cu privire la tehnologiile și perspectivele de cultivare a soiei organice, în cadrul Platformei Demo Donau Soja 2019.
Soia este una dintre cele mai importante, dar totodată și deosebite culturi. În doar 3-4 luni, planta reușește să sintetizeze o cantitate ridicată de proteine și substanțe valoroase, astfel, devenind una dintre cele mai proteice culturi din lume. Anual, Europa importă aproximativ 40 de milioane de tone de soia, producția europeană acoperind doar 15% din necesar. Astfel, ținând cont de condițiile climaterice și potențial, Republica Moldova ar putea beneficia de cererea de proteine vegetale, care este în permanentă creștere în Uniunea Europeană, sporind cantitățile de soia exportate în această regiune. Pentru producătorii de soia din țară, acest lucru ar însemna oportunitatea de a valorifica mult mai eficient potențialul existent, de a pătrunde pe noi piețe de desfacere și, într-un final, de a obține o rentabilitate mai sporită a afacerilor, dacă vor respecta condițiile de producere.
Activitățile de informare au fost organizate pe loturile demonstrative a Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp ‘‘Selecția”(mun. Bălți), I.M. „Agroelit” Srl (s. Fântânița, r-l Drochia) și G.Ț.„Agro Panfil” (s. Plop, r-l Dondușeni), la care au participat producători agricoli, furnizori de semințe și echipamente agricole, instituții de cercetare și prestatori de servicii de consultanță în agricultură.
Aceste activități vor contribui la sporirea capacităţii de afirmare a sectorului pe piaţa internă şi cea externă, precum şi la fortificarea capacităţii instituţiilor din învăţământul profesional tehnic din domeniul agroalimentar. Totodată, proiectul sprijină construirea unor lanțuri valorice durabile și incluzive pentru soia ecologică și nemodificată genetic în Bosnia și Herțegovina, Serbia, Moldova și Ucraina.
Evenimentele au fost organizate în cadrul proiectului “Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale în special a sectorului cultivării soiei” a Programului “Dezvoltarea Zonelor Rurale în Republica Moldova (DevRAM), finanțat de Uniunea Europeană în sinergie cu proiectul ”Facilitarea accesului la piață pentru fermierii mici și mijlocii din Regiunea de Nord”, implementat de A.O. Pro Cooperare Regională, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțat de Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene, în cadrul Proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”.